ADOB EN VERD
-
ADOB EN VERD
-
L'adob en verd és una tècnica molt emprada en agricultura ecològica consistent a conrear una planta determinada per augmentar la matèria orgànica del sòl mitjançant la fixació de nitrogen. Per obtenir aquest mateix resultat poden utilitzar-se tant lleguminoses -seria el cas de les veces- com gramínies -civada, ordi- o crucíferes.
En aquest cas hem optat per les darreres, i l'escollida ha estat la mostassa blanca (Sinapsis alba) de què ens proveeixen els amics de Les Refardes. És una planta interessant perquè, a més de complir molt bé la funció que hem esmentat de fixar nitrogen a la terra -i fertilitzar-la per al proper conreu-, creix ràpidament i manté a ratlla les herbes adventícies. L'única precaució que cal tenir és no sembrar-la abans ni després d'altres crucíferes com les cols, el rave, les coliflors o el nap.
En el nostre cas, hem plantat dues feixes buides, però és un tipus de conreu igualment vàlid entre fileres d'arbres o altres cultius perennes. A les imatges podeu veure com és la llavor i, als vídeos, el procés de sembra (a voleia, barrejada amb sorra) i d'enterrament amb una passada suau del moticultor. La mantindrem a les feixes fins a l'abril, en què esperem que ja hagi florit i l'enterrarem abans de sembrar la mongeta.